Website-ontwerp op maat

Informatie overbrengen aan de bezoekers, dat is het primaire doel van een website. Dat moet goed, helder en dus gebruiksvriendelijk gebeuren. Een site moet toegankelijk zijn en de bezoeker moet snel en intuïtief kunnen vinden wat hij of zij wil weten, zien of horen.  Het goed in elkaar zetten van een website is een tijdrovende klus, die bovendien de nodige know-how vereist.

Maar een website doet natuurlijk veel meer dan alleen droge informatie overbrengen. Het vertelt als het goed is veel aan de bezoeker over het karakter, de identiteit van de persoon of club waar de site over gaat. Een website is een uiterst persoonlijk visitekaartje.

En daar komt de vormgeving om de hoek kijken. Lay-out, kleuren, afbeeldingen, navigatiemethoden, visuele grapjes (of juist niet), de uitdaging is om een uitgebalanceerd ontwerp te maken, dat het doel dient en niet voorbijschiet, en dat de identiteit van de opdrachtgever(s) weerspiegelt.

Voor mij als websitebouwer betekent dit dat ik me, voordat ik begin met de vormgeving van een site, altijd in het onderwerp van de website zal verdiepen. Of het nou gaat om iemands persoonlijke hobby, een bedrijf, een amateurband of een organisatie met een boodschap. Soms is dat makkelijk, omdat het onderwerp dicht bij mijn eigen belevingswereld staat. Zo niet, dan zal ik er moeite voor doen om te begrijpen waar de website over gaat, wat de opdrachtgever beweegt, en waarmee ik de bezoekers kan raken.

Natuurlijk zijn er onderwerpen waarin ik me niet kan (of wil) verdiepen of waaraan ik mijn naam niet wil verbinden. De plaatselijke bontfokkerij bijvoorbeeld, een jagersvereniging of groeperingen die ideeën uitdragen die ik niet zie zitten. Maar over het algemeen ben ik ruim van geest en kan mijn fantasie veel kanten uit !

LittleSistaWebdesign
Monique de Rooij